+31 (0)547 271629 info@landgoedkolhoop.nl
Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Landgoed Kolhoop

Uw ideale plek voor ontspanning!

De geschiedenis van boerderij Kolhoop

Een van de uithoeken van Markelo is de buurtschap Elsernerbroek. Daar, op het punt waar zich de zijtak van de Kolhoopsdijk afsplitst, ligt het erve dat bij de volkstelling van 1748 de "Grote Colhoopsplaatse" wordt genoemd.

De naam Colhoop wordt in het Elsener markeboek voor het eerst genoemd in een holtingverslag van 4-9-1637. In dit verslag wordt o.a. vermeld dat een Lubbert Colhoop ´zonder vergunning van de Holtrigter, Erfgenamen en Huisluiden in de marke heeft getimmerd.´

Het kapitale dwarshuis gebouwd in 1792

De uit dit getimmerde voortgekomen boerderij is tot 1900 in het bezit geweest van de nazaten van Lubbert Colhoop. Afgaande op een inscriptie op een zich, in de voormuur bevindende, gevelsteen met de initialen M.O. (Marten Oink) en I.M. (Jenneken Meyer) waaronder het jaartal 1792 moet in genoemd jaar door Marten het kapitale dwarshuis aan de woning zijn gebouwd. Getuige de sluitsteen in de nienboogdeur aan de achtergevel werd het erve in 1870 wederom bewoond door een Marten Colhoop.

De zoon van deze Marten Colhoop heeft al de bezittingen van zijn vader verkwanseld. Nadat hij rond 1900 de boerderij in een dronken toestand "voor een appel en een ei" verkocht bleek te hebben aan Fredrik Boswinkel (Luch-Fredrik) en zijn vrouw Fredrika Johanna ter Horst, zou hij naar de Limburgse mijn zijn vertrokken. Nadien heeft nooit iemand meer iets van hem gehoord of gezien.

De vroegere stallen

In de familie Boswinkel is de boerderij wederom van vader op zoon vererfd. Tot zijn overlijden in april 2005 heeft de oudste kleinzoon Johan Boswinkel het agrarisch bedrijf in de boerderij uitgeoefend.

Waar nu onze gasten logeren stonden tot voor een aantal jaar terug nog de koeien op stal.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:
provincie Overijssel, europaloket
Euregio

© Linda en Hennie Boswinkel October 3, 2008

Familie Boswinkel

Eigenaar landgoed Kolhoop

 

Direct contact:

Meer in deze categorie: Links »

Waarom zou je voor ons kiezen?

  • Klant is koning
  • Alles bespreekbaar
  • Prachtige plek in Twente
  • Vergaderen in een rustiek omgeving
  • Voor groepen vanaf 5 tot 30 personen
  • Ook ideaal met kinderen

Direct contact

Like ons @Facebook

Login